Forside    Maleri    Grafik/Tegning    Installation    Foredrag    Retrospektivt    CV      

 

DE 7 LASTER

DE 7 DØDSYNDER

DE 7 LASTER er den oprindelige betegnelse for De 7 Dødssynder1 - basis for alle andre synder.
Jeg har valgt at forholde mig til den oprindelige betegnelse2 ud fra den antagelse, at disse fristelser primært handler om livet før døden.

Mennesker der vælger lasterne, fravælger noget. De fravælger f.eks. kærlighed, empati, solidaritet, ægte glæde ved naturen, fællesskaber og kunst … Fravalget bærer sådan set straffen i sig selv, om de så opfatter det eller ej. Selvbedraget er en del af pakken. Hvor­vidt der også ligger en faktura og venter på dem i det hinsidige? Det vil vel vise sig.

Listen over DE 7 LASTER3, hvoraf HOVMOD er kilden til resten, repræsenterer en indsigt i menneskelivets fristelser og konsekvenser:

Grov udbytning af andre, som svindel og demagogi, økonomisk spekulation i bl.a. fødevare og forfalskning af kopimedicin, udbytning og ødelæggelse af naturen for egen vindings skyld, udryddelse af truede arter, slaveri, pædofili og trafficking, narkohandel, vold og drab på sagesløse etc..

Og: ”Det er hovmod, når man måler alting ud fra det tilfældige øjeblik, der udgør vores egen
tid” 4… Eller når vi dømmer mennesker fra andre kulturer, ud fra de værdier, som vi tager for givet, i vores kultur.

Vi har alle erfaringer med disse ubehagelige fristelser og det er stærkt bekymrende og umen­neskeliggørende, når den superliberalistiske og senkapitalistiske verden betragter laster som grådighed, griskhed og begær, som attraktive egenskaber.

Denne chartekudgivelse indeholder 7 små reproduktioner af de tematiske tegninger som var mit bidrag til udstillingen ”7”. Initieret og kurateret af undertegnede. Originalformat 110 x 75cm.


Jo Blicher Møller


1) Thomas Aquinas 1225-1274
2) Gnostikerne år 100-400 inspireret af græsk mytologi/Platon.
3) Se i chartek, bag de 7 kort >
4) Kronik. Berlingske d.1. 7. 2007De oprindelige beskrivelser af de enkelte laster er ikke gangbare i dag. Sproget har udviklet sig og nogle af betegnelserne, som f.eks. ”Ladhed”, ”Ukyskhed” og ”blyhed” er forældede og visse ord har fået en hel anden betydning. Det har jeg prøvet at tage højde for i listen her:

1) HOVMOD / SUPERBIA
”Alle lasters moder og roden til alt ondt”. (Pave Gregor År 540–604)
Stolthed, overmod, storhedsvanvid, fordømmelse. Hybris / Nemesis.
”Når vi opfører os, som om alt er til for at tilfredsstille os” …”Når vi behandler naturen, som om den kun er til for at blive udnyttet af os” (Kronik, Berlingske 01.07. 2007).

2) GRISKHED / AVARITIA
”Griskhed forvandler kærlighed til begær”. ”Penge er en god tjener, men en slet herre” (Gl. ordsprog). Mere vil have mere. Gerrighed, åger, tyveri. Spekulation og udnyttelse. F.eks. systematiseret skatteunddragelse, udbytning af samfundet, andre mennesker. … Dyrkelse af Mammon = Satan.

3) BEGÆR / LUXURIA
Bedragerisk nydelsessyge, egocentrisk liderlighed, seksuel udnyttelse som pædofili, incest, prostitution og voldtægt. ”Et menneske der brænder som ild af begær, det slukkes ikke, før det er brændt op” (De Apokryfe Skrifter / Siraks bog 23:16).

4) VREDE / IRA
Hadefuld aggression. ”Øje for øje og tand for tand, hånd for hånd, fod for fod” (2. mos 21:24). Uhæmmet raseri, at lade sig styre af hadets kraft, fysisk, verbalt. ”At ville have andre til at lide, fordi vi ikke ejer magten til at lindre vores egne lidelser” (Jan Lindhard).

5) GRÅDIGHED / GULA
Fråseri. Ødsle med ting, mad og ressourcer. For kræsen. For meget, for ivrigt, for overdådigt. At skrabe til sig, gerne på andres bekostning. Tingsliggørelse af andre mennesker.

6) MISUNDELSE / INVIDIA
Skadefryd, sladder, bagvaskelse. Nyfigenhed. Jantelov. Mobning.
”Jeg frygter ikke mine fjender, men ve mig for mine venner” (ukendt).
”Også du min søn Brutus” (Julius Cesar).

7) DOVENSKAB / ACEDIA
Ligegyldighed. Åndelig sløvhed, bitterhed, kværulanteri, at nasse på andre, overfladiskhed, offerrollen, selvmedlidenhed, ynk. Selvvalgt naivitet. Uansvarlighed.

Projekt 7 - Projektbeskrivelse osv…

>Tilbage